18 Kasım 2007 Pazar

EVİNİZİ NASIL DAHA KOLAY SATAR YA DA KİRAYA VERİRSİNİZ ?

Tek Borsa dergisinin bugün piyasaya çıkan sayısından ilginç bir araştırma! Evinizi satmadan önce değerini nasıl artırırsınız? Alıcılar en çok neye dikkat ediyor? Satılığa ya da kiraya çıkarmadan önce yapmanız gerekenler neler? Hangi durumda evin satılması daha kolay?

Artık mal sahipleri için evini gözünü kapalı olarak satmak ya da kiraya vermek devri değişti. Hem alternatif çok hem de müşteri eskisi gibi değil, daha seçici. Gayrimenkul sektörünün büyümesiyle birlikte yeni birçok konut projesinin piyasaya sürülmesi, alıcı ve kiracıların daha bilinçli davranması kuşkusuz bunun en önemli nedeni. Piyasanın durgun olduğu şu günlerde ise evini satacak ya da kiraya vereceklerin işi daha zor. Üzerinde satılık ya da kiralık ilanlarının aylarca asılı olduğu birçok eve rastlamak mümkün. Bir emlakçıyla çalışmak elbetteki işleri kolaylaştıracaktır. Fakat bu süreçte aslında ev sahiplerine de düşen birçok ödev var. İşin püf noktalarını bilerek hareket ettiğinizde hem evinizi daha iyi fiyata da hem de çok daha kolay elden çıkartmanız mümkün.


Tadilatlı ev yüzde 25 daha pahalıya gidiyor

Uzmanlara göre evinizi satılığa ya da kiraya çıkarmadan önce elden geçirmekte fayda var. İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, “Piyasada talep şu an çok sınırlı. Artık eskisi gibi ev sahipleri değil, alıcı ve kiracılar nazlı. Satın alacakları ya da kiralayacakları evin temiz ve bakımlı olmasını istiyorlar. Masraf yapıp tadilatla uğraşmak istemiyorlar” diyor.

Üstelik yapacağınız tadilatla evinize en az yüzde 20-25 değer kazandırabilirsiniz. Diyelimki 165 bin YTL’ye satın aldığınız 90 m2 bir eviniz var. Nizamettin Aşa, “Eğer eski tip bir evse mutfak ve banyo dolapların, değiştirmek, su ve elektrik tesisatını yenilemek, ısınma sistemi kurmak, kapı, pencereleri değiştirmek ve yerlere parke yapmak gerekiyor. Bütün bunların maliyeti yaklaşık 20 bin YTL. Bu masraf karşılığında 165 bin YTL’ye satın aldığınız bir evi en az 200 bin YTL’ye çok kolay satabilirsiniz” diyor. Aynı durum kiraya verilecek evler için de geçerli. Bakımsız bir ev 800-900 YTL’ye kiraya verilirken tadilat yapılması durumda en az yüzde 20 daha fazla kiraya verilebiliyor.

Fiyatı doğru belirleyin

Satılığa ya da kiraya çıkardığınız ev için doğru bir fiyat belirlemeniz de son derece önemli. Satıcıların kendi ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda, fiyat belirlediklerini söyleyen Aşa, “Oysa fiyatlar piyasadakiyle uyuşmadığı için ev sahipleri aylarca evini satmaya ya da kiraya vermeye çalışıyorlar. Evin satış değerini doğru tespit etmek için mutlaka emlakçılara danışsınlar. Aksi halde evin ucuza gitmesi ya da yüksek fiyat söyledikleri için aylarca beklemeleri söz konusu olabilir” diyor.


Boş ev daha kolay satılıyor

Aşa’ya göre evi boş olarak satılığa çıkarmak ya da kiraya vermek daha kolay. “Çünkü” diyor Aşa, “Alıcı içinde kiracı ya da mal sahibi varsa bu tip evlerle uğraşmak istemiyor” Genelde bodrum-zemin ve çatı katlarındaki dairlerin fazla alıcısı olmadığı belirten Aşa, bu tip evi olanlara müşterilere karşı biraz daha esnek davranması gerektiğini uyarısında bulunuyor.


Alıcı 10 dakika içinde karar veriyor!

Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner ise evini satmak isteyen mal sahiplerinin ilk önce satılık ilanlarını gördükleri, kendilerininkiyle benzer fiyat ve muhitte olan diğer evleri görmeye gitmeleri gerektiğini söylüyor. Soner, “O evlere alıcı gözüyle bakıp kendilerine neyin çekici geldiğini tespit edip, aynı özelliklerin kendi evi için de geçerli olup olmadığı gözden geçirmeleri gerekiyor” diye konuşuyor.

Alıcının eve dair edindiği ilk izlenim çok önemli olduğunu belirten Başak Soner, “Emlakçılar, alıcıların bir evi 10 dakikadan daha az bir sürede görüp satın almaya karar verdiklerini söylüyor” diyor.

Evi satmadan ya da kiraya vermeden önce tadilat yapılması gerektiğinin altını çizen Başak Soner, bunun çok fazla abartılmaması gerektiği belirtiyor. Soner’e göre cüzzi harcamalarla evin değerine değer katmak mümkün. Soner, şunları söylüyor: “Evi satmak için yüklü bir masraf yapılmasını önermiyoruz. Evini satışa çıkaracakların müşterilerinin gözünde olumlu izlenim uyandıracak müdahalelerde bulunması yeterli. Mutfak ya da banyoyu komple yenilemek yerine dolaplarını boyayabilir, kırık lavabo ya da fayansları onarabilirsiniz. Bunlar için yapacağınız bin-2 bin dolar masraf karşılığında evi değerinin üzerinde bir fiyata satabilirsiniz.”


Depreme dayanıklı ev...

Evin depreme dayanıklılığının çok önemli olmaya başladığını söyleyen Soner, “Alıcı adayları evin estetik değerinden çok ne kadar sağlam olduğuna daha çok dikkat ediyorlar. Eviniz depreme dayanıklı ve zemini sağlamsa bunu belgelemekte fayda var. Müteahhittin kimliği belliyse bundan da söz edin. Binanın yaşı gençse bunu da özellikle vurgulayın” diyor. Soner’in söylediğine göre evin değerine ilişkin emsal örnekler vermek de son derece faydalı. Soner, “Bu daireyi şu yılda şu kadara aldık çok güzel prim yaptı... Yanımızdaki daire şu kadar paraya satıldı. Bizimkinin fazladan asansörü ya da yatak odası var şeklinde farkın ne olduğunu söylemeniz müşteriyi etkiler” diyor.


Önce kadınlara evi beğendirin

Evin konumunu satmak gerektiğine de işaret eden Soner’e göre evin alışveriş merkezi, hastane ve okul gibi yerlere ne kadar uzakta olduğunu belirten bir listeyi alıcı adayına vermek son derece faydalı. Soner bunun özellikle kadınlar üzerinde çok etkili olduğunu belirtiyor. “Bir evi beğenmeye eşler birlikte geldiyse evi erkeğe değil, kadına anlatmak gerekiyor” diyen Soner’e göre kadınlar genelde alışveriş ve çocuklarla daha çok ilgilendikleri için evin okula ve alışveriş merkezine yakınlığı onlar için daha önemli olabiliyor. Evin önceden birikmiş apartman aidatı, su, elektrik ve doğalgaz gibi borçlarının olmaması da kiracı ya da alıcıların dikkat ettikleri konuların başında geliyor. Soner, ev sahibinin evin bu tür borçları olmadığına dair güvence vermesi gerektiğinin önemli olduğunu söylüyor. Soner’e göre, ev kiraya verilecekse ne kadar kaparo alınacağının da sözleşmede yer almasında fayda var.

Satış bedelini düşük göstermeyin!

Aşa, “Eğer evi satın alacak kişi banka kredisiyle satın alıyorsa en azından satış bedelini banka kredisi kadar göstermek gerekiyor. Satış bedelini düşük göstermeniz durumda, Maliye’nin ceza kesmesi olasılığı çok yüksek” diyor. Satın aldığınız gayrimenkülü 5 yıl geçmeden satmaya karar verirseniz ilk aldığınız bedelle satış bedeli belli bir enflasyon hesaplamasının üstündeyse, ilave bir gelir vergisi ödemeniz de gerekiyor. Aşa, bunu Maliye beyan etmemeniz durumda çok büyük ceza faturaları ödemek zorunda kalabileceğinizi belirtiyor.



İyi bir izlenim için...


- Evin dökülen badanasını yapmak, kırık camlarını değiştirmek, bozuk musluğunu tamir etmek, duvar ya da tavanları akıyorsa mutlaka onarmak gerekiyor. Alıcılar özellikle mutfak ve banyonun bakımlı olup olmadığına dikkat ediyor. Tadilat yaparken işe buradan başlayın.

- Eviniz sobalıysa ısıtma sistemini kurmayı ihmal etmeyin. Alıcı merkezi ısıtma yerine kombili evi tercih ediyor.

- Evin tadilat ve onarımını beğeninize göre değil, klasik tarza yapın.

- Alıcı ya da kiracı adayı evi görmeye geldiğinde fazla eşyaları ortadan kaldırmayı ihmal etmeyin.

- Müşteri gelmeden odaları havalandırmak, canlı çiçek bulundurmak, hava karanlıksa ışıkları yakmak atlamamız gereken detaylar...

KEZBAN GEBETAŞ/TEK BORSA

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben Iowa City, ABD'de bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim, hastanede yönetimin internette nasıl çalıştığını ve bu yıl insan organlarını alıp satması için tekrar başladığımızı ilan etme fırsatını verdim. Böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postadan bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımızı iyi bir miktarda parayla ödüllendiriyoruz ve Organlarda uzmanız Cerrahide ve donör olarak risk yok o.
Ve bu bizim e-postamız:
iowalutheranhospital@gmail.com
Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

İsmim Doktor Michael Baldwin, Iowa Lutheran Hastanesi'nin bir temsilcisi, Organ cerrahisinde uzmandırız ve böbreklerin satın alınmasıyla ilgileniriz ve hastamız böbreğe bağış yapmaya karar veren herhangi bir donöre büyük miktarda para ödemeyi kabul etti. onları kurtarın ve Iowa City, ABD'de bulunuyoruz.
Böbreğinizi satmakla ilgileniyorsanız, lütfen ilerlememiz için bize geri dönmekten çekinmeyin.
Ve eğer ilgilenirseniz bizim e-postamız: iowalutheranhospital@gmail.com

Adsız dedi ki...

Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.