18 Kasım 2007 Pazar

KONUT SEKTÖRÜNDE SON DURUM NEDİR

2005 yılında başlayıp 2006 yılında had safhaya ulaşan konut sektöründeki hareketlilik, 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi ve erken seçim nedeniyle durma noktasına gelmiştir. Seçim sonuçlarından sonra tekrar hareketlilik beklentileri ise hala oluşmamıştır.

Beklenen bu hareketliliğin oluşmama nedenlerini sıralamak gerekirse;

Amerikan dolarının değer yitirmesi: Türk halkının çok büyük bir çoğunluğu birikimlerini Amerikan doları olarak yapma alışkanlığına sahiptir. Bu kesimin elinde 1.30, 1.40 ve hatta 1.50 YTL’den alınmış Amerikan doları bulunmaktadır. 1.20 YTL’den ellerindeki Amerikan dolarını bozdurup zarar etmemek için beklemektedirler.

Güneydoğu sınırındaki gelişmeler: Sınır ötesi harekat beklentisi yabancı yatırımcıda olduğu kadar Türk vatandaşlarında da bir tedirginliğe neden olmuştur. Bu tedirginlik ilk olarak konut sektörünü etkilemiştir. İhtiyaçtan doğan konut alımları bile ötelenmiştir.

Konut kredileri: Konut kredileri aylık %1.30 civarındadır. Halkta oluşan beklenti ise bunun 2006 yılındaki seviye olan %1.10; hatta % 1.00’e inmesidir.

Bilinçsiz Üreticiler: Geçmişi veya yeterli tecrübesi olmayan yapımcıların sektöre girmesi ve bu son süreç içinde ekonomik olarak zorda kalmaları nedeni ile ellerindeki konut stokunu eritebilmek için çeşitli kampanyalar yapmaları ile oluşan konut fiyatlardaki düşüş beklentisidir.

Sektörün öncüleri olan firmalar konut fiyatlarında bırakın indirim yapmayı, maliyetlerdeki artışları fiyatlarına yansıtmaya hazırlanmaktadırlar.



Hiç yorum yok: